Eten, drinken en uitgaan in Roosendaal

De ligging van Roosendaal in de Bourgondisch ingestelde provincie Noord-Brabant is terug te vinden in de hoeveelheid horecagelegenheden die je hier hebt. Roosendaal biedt volop cafés, eetcafés en restaurants waar je uit kunt kiezen. De meesten hiervan bevinden zich in het centrum van de stad. Fastfoodrestaurants zoals McDonalds, Kentucky Fried Chicken (KFC) en Burger King zitten juist aan de rand van de stad, vlak bij snelwegen A17 en A58. Het beste restaurant binnen de gemeente Roosendaal vind je in het dorp Wouw: Mijn Keuken. Dit toprestaurant voert sinds het jaar 2010 één Michelinster.
Restaurants

Roosendaal kent een gevarieerd aanbod van restaurants en andere eetgelegenheden. Naast de meer traditionele keukens staat de Roosendaler zeker ook open voor buitenlandse gerechten die hier vanuit verschillende windhoeken geserveerd worden. Zo telt Roosendaal drie Griekse restaurants, twee Italiaanse restaurants, een Marokkaans restaurant, meerdere Aziatische restaurants en een aantal plekken waar je gerechten uit verschillende landen kunt eten. In vergelijking tot sommige andere groet steden zouden een aantal populaire keukens een mooie aanvulling kunnen zijn voor Roosendaal. Zo zul je hier tevergeefs zoeken naar een Spaans, Thais, Mexicaans of Turks restaurant. Ja, er zijn volop grillrooms waar je döner kebab en andere gerechten uit het Midden-Oosten kunt eten, maar een gezellig Turks restaurant vind je al jaren niet meer in de Roosendaalse binnenstad.

Wat opvalt is dat er in de stad redelijk veel restaurants zitten die een ‘all you can eat’ formule hanteren. Op de een of andere manier lijken Roosendalers hiervan te houden. Budgetair zijn dit soort zaken natuurlijk ideaal, wamt buiten de drank kun je amper voor verrassingen komen te staan. Daarnaast zijn dit soort zaken goed voor wie veel verschillende dingen op één avond wil proeven of wie zoveel mogelijk eten wil hebben voor zijn geld.

Normaliter noemen we zelden specifieke restaurants op onze ‘voor beginners’ sites. Omdat we zelf in Roosendaal wonen vinden we dat we dat we in dit geval een uitzondering kunnen maken. We gaan immers geregeld tafelen in Roosendaal en kennen vrijwel iedere horecagelegenheid zelf.

Hieronder zullen we een aantal restaurants noemen waar wij zelf graag komen. Dat betekent niet dat de rest slecht is of minder goed is. Voor de mening van anderen kun je beoordelingssites zoals Tripadvisor en Eet.nu bezoeken.

Bali Baru
Wat ons betreft is Indonesisch restaurant Bali Baru de parel van Roosendaal. Wie van de Indonesische keuken houdt die kan hier genieten van authentieke en verse gerechten, waarbij de balans tussen smaak en pittigheid altijd aanwezig blijft. In vergelijking tot de vele Indonesische restaurants die we elders op de wereld bezocht hebben is dit een echte topper.

Het Hooihuis
Toen ondernemerskoppel Koen en Lisette Bakker in 2007 de deuren opende van Restaurant Het Hooihuis vroeg half Roosendaal zich af waarom je in hemelsnaam een restaurant van dit formaat opende op die locatie. Na de opening bleek het echter een schot in de roos te zijn. De inrichting van het restaurant, de sfeer en de gerechten zorgden ervoor dat de zaak snel uitgroeide tot één van de meest succesvolle restaurants van de stad. De menukaart wordt meerdere keren per jaar aan het seizoen aangepast, zodat je altijd gerechten kunt proeven die bij dat seizoen passen. In 2016 won Het Hooihuis de titel ‘Beste terras van Nederland‘.

Lente
Als wij even lekker willen lunchen dan strijken we al snel neer bij Lunchcafé Lente. Met verse smaakvolle gerechten weten zij hun gasten dagelijks, met uitzondering van de zondag, te verleiden. Lente is één keer in de week ook in de avond geopend. Op vrijdagavond schotelt Lente een driegangenmenu voor. Wat er dan op het menu staat wordt pas diezelfde dag via social media gedeeld.

Mijn Keuken
Om op sterrenniveau te genieten moet je niet in Roosendaal zelf zijn, maar in het dorp Wouw. Sinds enkele jaren heeft het centraal gelegen restaurants Mijn Keuken een Michelinster. Als je hier gaat eten dan zouden wij aanraden om voor het verrassingsmenu te gaan, dat in verschillende aantallen gangen te bestellen is.

Dakota’z
Sinds Dakota’z halverwege de jaren negentig zijn deuren opende is het uitgegroeid tot een begrip in Roosendaal. Het aan de Markt gevestigde restaurant heette toen nog Dakota. Het staat bekend om de spareribs, die je hier onbeperkt en met verschillende smaken kunt eten. De spareribs van Dakota’z kenmerken zich door de grote hoeveelheid vlees tussen de botten en vooral omdat dit vlees zo heerlijk goed gegaard is. Naast spareribs kun je tal van andere gerechten bestellen, maar waarom zou je?

Bonnefooi
Laagdrempelig genieten van heerlijke wereldgerechten in een setting die je eigenlijk als ‘te stads voor Roosendaal’ mag noemen. Bonnefooi is duidelijk anders dan de rest van het horeca-aanbod in Roosendaal en onderscheidt zich daardoor in positieve zin. Onze tip is om de rendang te proberen als ze die op de kaart hebben staan. Naast de vaste kaart hebben ze een bord met altijd wisselende gerechten. Als lunch is de soto-soep een aanrader.

Oost
Restaurant Oost mag zeker niet in dit overzicht ontbreken. In de voormalige hervormde kerk aan de Bloemenmarkt kun je tegenwoordig kennismaken met gerechten uit verschillende keukens die oostelijk van Nederland liggen. Denk hierbij vooral aan het Midden-Oosten en het Verre Oosten. De kaart staat vol lekkernijen uit de Oriënt, waarbij er voor ieder wel wat wils te vinden is. Naast vlees- en visgerechten kun je bij Oost altijd vegetarische gerechten op de kaart vinden. Sinds dit restaurant in Roosendaal geopend is gaan wij hier geregeld dineren. In het weekeinde is reserveren aanbevolen, gezien het succes dat ze hebben.

Snackbars en fastfood

Behalve restaurants is er in Roosendaal volop aanbod van snackbars, grillrooms en allerlei fastfoodzaken. Snackbars waar je een frietje (nee, in Brabant kennen we geen ‘patat’) met snack kunt halen zijn al decennialang voldoende te vinden in Roosendaal. In de loop van de jaren tachtig kwamen er ineens een nieuw soort zaken bij: shoarmazaken oftewel grillrooms. Het broodje shoarma werd de nieuwe lieveling onder het uitgaanspubliek en in de thuisbezorgmarkt, die toen op gang begon te komen in Roosendaal. Nog steeds telt de stad redelijk wat grillrooms, maar tegenwoordig is het steeds vaker het broodje döner dat besteld wordt in plaats van shoarma.

Het heeft lang geduurd totdat de fastfoodketens Roosendaal ontdekten. De McDonalds-vestiging langs de A-58 was in 1992 de eerste vestiging van een internationale fastfoodketen in Roosendaal. Inmiddels heeft de stad een tweede McDonalds aan de A17 en hebben andere ketens zich ook in het Roosendaalse gevestigd zoals KFC, Subway, Burger King en Domino’s Pizza.

Uitgaan in Roosendaal

Het uitgaansleven in Roosendaal concentreert zich tegenwoordig vooral op de Markt (ook wel bekend als Oude Markt) en de Bloemenmarkt. Daarnaast zitten er een aantal bars op de Kade, de Raadhuisstraat en het Tongerloplein. Het aanbod bestaat vooral uit cafés of bars die vaak ieder hun eigen publiek hebben. Zo profileert Café Sjoes zich nadrukkelijk als biercafé, is Café Bij Moeders een zogenaamd feestcafé waar vooral de jeugd zich vermaakt en mikt De Moriaan meer op oudere twintigers en dertigers. Wie wil dansen die kan terecht in El Corazon en Midnight aan de Bloemenmarkt.

De vrijdag en zaterdag zijn de echte stapavonden in Roosendaal. Op donderdag is het druk op de plekken waar veel jongeren komen als er voorafgaand een galabal of ander schoolfeest plaats heeft gevonden. Tegenwoordig begint het op plekken waar vooral jongeren komen pas na middernacht druk te worden.