Handig om te weten

Voor Nederlandse bezoekers aan Roosendaal zal een bezoek aan Roosendaal weinig schokkende dingen met zich meebrengen waar je rekening mee moet houden. Voor buitenlandse toeristen kan het zomaar zo zijn dat er in Roosendaal (en de rest Nederland) dingen anders werken dan je gewend bent.

Voor alle Roosendaal-bezoekers hebben we wat extra informatie op deze pagina gezet. Houd er rekening mee dat de informatie vanuit het Nederlandse perspectief geschreven is. Voor reizigers uit andere landen kunnen er specifieke regels en opmerkingen van toepassing zijn.




Alarmnummer

Voor Roosendaal geldt net als elders in Nederland (en de Europese Unie) dat 112 het algemene noodnummer is. Dit gratis nummer is alleen bedoeld voor het geval dat er echt sprake is van een noodgeval en er direct optreden van hulpdiensten (politie, ambulance en/of brandweer) nodig is. De politie is voor niet-spoedeisende gevallen bereikbaar via telefoonnummer 0900-8844.

Bereikbaarheid binnenstad

In Roosendaal worden er soms evenementen gehouden waardoor de binnenstad of delen van de binnenstad slecht bereikbaar zijn. Dit zijn o.a. de carnavalsoptocht (zaterdag van carnaval in februari of maart), de Halve Marathon (juni), de Draai van de Kaai (eind juli / begin augustus) en de intocht van Sinterklaas (halverwege november). De tijdelijke wegafsluitingen zorgen ervoor dat de binnenstad met de auto lastig bereikbaar is.

Carnaval

Het carnaval heeft een jarenlange traditie in Roosendaal. Het carnavalsseizoen wordt afgetrapt met de viering van de elfde van de elfde op 11 november. Tegen de tijd dat het carnavalsweekend van start gaat, verandert de naam Roosendaal in Tullepetoanestad. Voor de meest fervente carnavalsvierders staan de weken voor het daadwerkelijke carnavalsweekend al in het teken van dit heerlijke volksfeest. De meeste drukte zie je tijdens het vijfdaagse carnavalsweekend, dat in februari of maart plaatsvindt. Hoogtepunten binnen het carnavalsfeest zijn de ‘Priense Swaree’, de Otobusrellie, de Leutmarkt en de jaarlijkse optocht die op de zaterdag van het carnavalsweekend plaatsvindt.

carnaval in Roosendaal

Drugs

Nederland heeft een redelijk tolerant beleid ten aanzien van drugs. Het Nederlandse gedoogbeleid heeft ertoe bijgedragen dat er veel coffeeshops in Nederland zijn waar je softdrugs kunt kopen. De gemeente Roosendaal heeft vanwege veel overlast door drugstoerisme vanuit België en Frankrijk ertoe besloten om coffeeshops en andere verkooppunten van softdrugs te verbieden. Sinds 2011 zijn de coffeeshops in Roosendaal gesloten. De drugshandel is echter niet verdwenen uit Roosendaal maar heeft zich verplaatst naar de straten van Roosendaal, waardoor het slechter te controleren en reguleren valt. Het aantal buitenlandse kopers van drugs is wel aanzienlijk afgenomen sinds de sluiting van de voorheen gedoogde verkooppunten.

Elektriciteit

Roosendaal heeft net als de rest van Nederland een stroomnetwerk van 220-230 volt wisselstroom. Stekkers die gebruikt kunnen worden zijn de zogenaamde eurostekkers met twee ronde pinnen.

Feestdagen

Nederland kent een aantal officiële feestdagen, die ook in Roosendaal gevierd worden. Winkels, instanties en banken zijn vrijwel altijd gesloten op deze dagen. Voor musea en attracties geldt dat deze zelf hun openingstijden bepalen tijdens de feestdagen. Vaak zijn ze dan gesloten, maar niet altijd.

Een overzicht van de Nederlandse feestdagen:
1 januari – Nieuwjaarsdag
27 april – Koningsdag
5 mei – Bevrijdingsdag (winkels zijn gewoon open)
25 december – Kerstmis
variabel – carnaval (februari/maart)
variabel – Pasen (2 dagen in maart/april)
variabel – Hemelvaartsdag (1 dag in mei/juni)
variabel – Pinksteren (2 dagen in mei/juni)

Het carnavalsfeest wordt in Roosendaal vrij uitbundig gevierd. De vijf dagen voor Aswoensdag staan in Roosendaal in het teken van carnaval. Tijdens de optocht (zaterdagmiddag) is de binnenstad slecht bereikbaar met de auto. Op maandag, dinsdag en woensdag is er bij veel bedrijven sprake van een lagere personele bezetting. Sommige bedrijven en winkels sluiten hun deuren tijdens de carnavalsperiode.

Fooien

Bedieningsgeld is inbegrepen in de horeca. Het afronden naar een rond bedrag is echter geen ongebruikelijke manier om het bedienend personeel een fooi te geven. Hetzelfde geldt voor taxichauffeurs: rond het ritbedrag af naar boven.



Geld

In Roosendaal betaal je met de euro (€). Bij veel winkels en restaurants kun je met bankpas (PIN) betalen. Ook creditcards worden op best grote schaal geaccepteerd. Soms geldt er wel een minimum bestedingsbedrag als je met een kredietkaart wilt betalen. Wie geld wil pinnen die kan terecht bij meerdere geldautomaten in het centrum van Roosendaal, maar ook in de wijken buiten het centrum. Geldautomaten vind je vooral bij banken en in winkelcentra.

Gezondheid

Roosendaal telt één ziekenhuis: het Bravis. Voor spoedeisende hulp kunt u terecht op de afdeling Spoedeisende Hulp die bij het ziekenhuis gevestigd is. In veel gevallen is er wel een doorverwijzing van een huisarts nodig. Voor medicijnen (op recept en vrij verkrijgbaar) kunt u terecht bij één van de vele apotheken die Roosendaal telt. Na de normale openingstijden en in het weekeinde neemt de Poliklinische Apotheek van het ziekenhuis de dienst over. Deze is alleen geopend voor noodgevallen.

Reisdocumenten

Om vanuit elders in Nederland of een land dat valt onder het Schengen-verdrag naar Roosendaal te reizen heb je geen reisdocumenten nodig. De enige uitzondering is als je per vliegtuig reist. Er zijn dan geen controles aan de grens, maar je moet je waarschijnlijk wel kunnen legitimeren bij de luchtvaartmaatschappij. Nederland kent een identificatieplicht. Op verzoek van politie of andere bevoegde ambtenaren moet je een geldig identiteitsbewijs laten zien (paspoort, Europese ID-kaart of rijbewijs).

Taal

In Roosendaal spreekt men Nederlands, de officiële taal van Nederland. In het dagelijks leven kun je te maken krijgen met het Roosendaals dialect. Als toerist zul je echt plat Roosendaals niet zoveel horen. Dit wordt vooral gesproken tussen Roosendalers onderling.

Tijdzone

Roosendaal ligt net als de rest van Europees Nederland in de tijdzone UTC+1 (Midden-Europese tijd). Er is in Roosendaal sprake van zomertijd en wintertijd. De laatste zondag van maart wordt de klok om 2:00 uur ’s morgens een uur vooruit gezet. Dat is het begin van de zomertijd. De laatste zondag van oktober wordt de klok om 03:00 uur ’s morgens weer een uur terug gezet. De wintertijd gaat dan in.

Veiligheid

Op het gebied van criminaliteit scoort Roosendaal omgerekend naar het aantal inwoners iets minder gunstig dan gemiddeld voor Nederland. Er gelden voor Roosendaal geen bijzondere veiligheidsrisico’s die specifiek vermeld moeten worden. Van oudsher is de wekelijkse markt op maandag wel een plek waar van tijd tot tijd zakkenrollers actief zijn. Pas dus op met je portemonnee en waardevolle spullen.