Natuur in en rond Roosendaal

Roosendaal kent een aantal mooie plekjes waar je van de natuur kunt genieten. Binnen de bebouwde kom zorgen verschillende parken en groenzones ervoor dat mens en dier kunnen genieten van de aanwezige flora. Rond Roosendaal liggen een aantal fraaie stukjes natuur waar je wandelend of fietsend heerlijk tot rust kunt komen.

Molenbeekpad

Onder Roosendalers is het Molenbeekpad een van de betere plekjes om de natuur rond Roosendaal te ontdekken. Het pad loopt tussen de Roosendaalse wijk Tolberg en de Antwerpseweg, net ten noorden van Nispen. Vanwege de weidse uitzichten is dit alleen voor fietsers en lopers toegankelijke pad tijdens alle vier de seizoenen een mooie wandelroute. Het Molenbeekpad loopt grotendeels langs de Kleine Aa. Dit riviertje staat ook wel bekend als de Wildertse Beek of de Watermolenbeek. Ongeveer halverwege het pad steek je de Kleine Aa over om je weg langs de andere oever te vervolgen. Het gebied rondom het pad en de rivier is een uitstekende plek om allerlei soorten vogels te spotten. Vogelspotters komen hier graag om een ijsvogel, een aalscholver of een buizerd te spotten.

Het Molenbeekpad heeft een lengte van 2,5 kilometer, gemeten vanaf de Willem Dreesweg tot een de Nispenseweg. Als je het hele pad wilt bewandelen, dan heb je de keuze om heen en terug te lopen, wat de totale afstand op 5 kilometer brengt. Een andere optie is om een rondje te maken waarbij je terugloopt via het ten westen van het Molenbeekpad gelegen Everlandwegje. Je kunt dan een stukje door de wijk Tolberg doorwandelen om uiteindelijk weer bij je beginpunt uit te komen. Deze bijna 10 kilometer lange wandeling kun je hier bekijken. Als je op deze wandeling in de lente maakt dan heb je kans om in april of mei langs bloemenvelden te lopen.

Dankzij de weilanden en de beperkte storende elementen is het Molenbeekpad een van de betere plekken van Roosendaal om de zonsondergang te fotograferen. Langs het pad zijn verschillende plekken waar je de zon prima vast kunt leggen op het moment dat deze zijn laatste stralen over het landschap laat zien.

molenbeekpad

Park Vrouwenhof

Park Vrouwenhof ligt aan de zuidkant van het centrum van Roosendaal. Een andere benaming die gebruikt wordt is het Vrouwenhofpark. Het aangelegde natuurgebied is wat betreft oppervlakte het grootste stadspark van Roosendaal. Het park is aangelegd op het voormalige landgoed van landhuis het Vrouwenhof. Dit landshuis werd in 1790 gebouwd. Toen heette het ’t Huys te Rosendael. In de loop der jaren heeft het landhuis meerdere eigenaren en doelen gehad. Tegenwoordig is het Vrouwenhof eigendom van het Chinees-Indisch restaurant dat er in gevestigd is.

Het park is aangelegd in de achttiende eeuw. Hetgeen dat uit die tijd nog resteert is de basisstructuur die een duidelijke geometrische indeling laat zien. In de loop der jaren is zowel de inrichting als de functie van het Park Vrouwenhof meerdere keren aangepast. Tegenwoordig heeft het Vrouwenhof een vrij open karakter en dient het naast een rustplaats ook als een plek waar allerlei evenementen plaatsvinden in de zomer. Denk aan bijvoorbeeld culturele festijnen, muziekfestivals en openluchttheatervoorstellingen. Dankzij de skatebaan en de jeu-de-boulesbaan kunnen jong en oud zich op verschillende manieren uitleven. Vroeger kon je in het Park Vrouwenhof dieren bewonderen zoals pinguïns en flamingo’s. Tegenwoordig moet je het doen met de vogels en knaagdieren die je in het wild aan kunt treffen.

Landgoed Visdonk

Als Roosendalers het over ‘naar het bos gaan’ hebben, dan wordt daar vrijwel altijd Landgoed Visdonk bedoeld. Officieel is de naam Landgoed Visdonk, maar in de praktijk heeft men het vooral over Visdonk. Het natuurgebied wordt tegenwoordig beheerd door de Vereniging Natuurmonumenten. In totaal beslaat Landgoed Visdonk een oppervlakte van 110 hectare. Het natuurgebied heeft verschillende gezichten. Het drukst bezochte deel van Visdonk is het gebied dat je als bos aan mag duiden. Dit is de noordoostelijke zone van Visdonk, tussen de Zundertseweg, de Kattevendreef, de Rozenvendraaf en de Bosmierdreef. Hier kun je heerlijk wandelen tussen de verschillende boomsoorten. Honden dienen in dit deel aangelijnd te zijn. Het middelste deel van Landgoed Visdonk bestaat uit en mix van bos, open vlaktes en heide. Het zuidelijke stuk ligt rondom het Rozenven. Dit gebied wordt simpelweg Rozenven genoemd.

Binnen Roosendaal is Visdonk zeer geliefd. Vrijwel iedere inwoner van de stad komt weleens in dit natuurgebied. Zo lopen de routes van de jaarlijkse avondwandelvierdaagse, die in mei gelopen wordt, deels door Landgoed Visdonk. Er lopen verschillende wandelroutes door Visdonk. De langste route heeft een lengte van 11,3 kilometer. Wie een kortere afstand wil lopen, die kan uit verschillende wandelroutes van enkele kilometers kiezen. Binnen Landgoed Visdonk zijn twee horecagelegenheden gevestigd: het T-huis en Brasserie Lodge Visdonk.

Wie met de auto naar Visdonk komt, die kan op verschillende plekken parkeren. De beste plek daarvoor is bij Natuurpoort Visdonk, die bij Brasserie Lodge Visdonk ligt. Hier kun je gratis op het parkeerterrein parkeren. Bij het parkeerterrein staat een informatiebord met de wandelroutes en fietsroutes door Landgoed Visdonk.

Landgoed Visdonk