Reizen naar Roosendaal

Roosendaal ligt mooi centraal in de regio West-Brabant en is uitstekend bereikbaar over de weg en via het spoor. Het treinstation van Roosendaal is al decennia lang een vrij druk treinknooppunt. Deze functie is door de komst van de HSL die via Breda loopt wel aan het afnemen. Roosendaal blijft wel een plek waar veel goederentreinen blijven passeren (vooral richting/van Vlissingen en Antwerpen), maar op het gebied van internationaal reizigersvervoer over het spoor is de rol van Roosendaal als spoorstad ver uitgespeeld. De tijden dat het station van Roosendaal nog een druk station was met passagiers richting Parijs, Port Bou en Zürich zijn al inmiddels al lang verstreken.




Met de trein naar Roosendaal

Roosendaal is uitstekend per trein bereikbaar. De treinsporen bereiken vanuit de vier windrichtingen het station van Roosendaal. Vanuit westelijke richting kun je vanuit o.a. Vlissingen en Middelburg naar Roosendaal reizen. Vanuit zuidelijke richting is er een verbinding met de Belgische stad Antwerpen. Uit het oosten komt de trein uit Breda, die vanuit Zwolle via o.a. Arnhem, Den Bosch en Tilburg naar Roosendaal rijdt. Het noordelijke spoor verbindt o.a. Rotterdam, Dordrecht en Zevenbergen met Roosendaal. Roosendaal is niet aangesloten op een nachttreinnetwerk. De eerste treinen vertrekken rond 6 uur ‘s morgens en de laatste tegen middernacht. Roosendaal is per trein bereikbaar vanuit de volgende plaatsen in West-Brabant: Breda, Etten-Leur, Bergen op Zoom, Oudenbosch, Zevenbergen en Lage Zwaluwe.

Voor de actuele routes en vertrektijden is de site www.ns.nl te raadplegen.

Het treinstation van Roosendaal ligt redelijk centraal in het centrum van de stad. Je loopt binnen tien minuten naar het winkelhart en het historische centrum rondom de Markt.

Met de trein naar Roosendaal

Met de auto naar Roosendaal

Roosendaal is dankzij de ligging aan twee snelwegen prima bereikbaar met de auto. De A58 verbindt de stad met Zeeland, Antwerpen (via de A4) en aan de oostelijke kant met Breda en de rest van Noord-Brabant. Via de A17 kun je eenvoudig vanuit de Randstad naar Roosendaal reizen. Deze weg verbindt samen met de A16 Roosendaal met Dordrecht en Rotterdam. Mocht deze route last hebben van verkeersdrukte of files dan is er de alternatieve route vanuit Rotterdam via de A29 en vervolgens de A17.

Bij normale verkeersdrukte en weersomstandigheden reis je binnen een half uur vanuit Breda of Dordrecht naar Roosendaal. Vanuit Antwerpen doe je er gemiddeld 35 tot 45 minuten over en de rot vanuit Rotterdam zou je in ongeveer drie kwartier moeten kunnen doen. Het hangt er dan wel vanaf wat je vetrekpunt in Rotterdam is. Tijdens de spitsuren gelden er andere reistijden. De wegen van en naar Roosendaal hebben dan over het algemeen te leiden onder de verkeersdrukte. Tijdens de ochtendspits is het geregeld file op het stuk van de A58 dat in westelijke richting door Roosendaal loopt. In de avondspits zie je vooral drukte vanaf de snelwegen richting de stad die voor vertraging kan zorgen.

Ook binnen de stad merk je dat het verkeer alsmaar drukker wordt en het aantal doorgaande wegen daartegenover juist afgenomen is. Toegangswegen die in de tweede helft van de vorige eeuw aangelegd zijn met twee dubbele banen in beide rijrichtingen zijn nu vaak gereduceerd tot twee enkele rijstroken. Het aanleggen van de vernieuwde centrumring heeft ervoor gezorgd dat een aantal belangrijke doorgaande wegen in en rond het centrum omgeturnd zijn tot eenbaanswegen met eenrichtingsverkeer. Op drukke momenten merk je dat dit ook geen ideale situatie is.

Met de auto naar Roosendaal

Parkeren

De tijden dat je overal gemakkelijk en gratis kon parkeren zijn in Roosendaal al jaren voorbij. In het gehele centrum geldt dat je moet betalen voor parkeren. Het gebied waar ‘betaald parkeren’ van toepassing is bevat ook gebieden en straten die net buiten het centrum liggen. Op die manier probeert de gemeente Roosendaal zoveel geld binnen te harken en te ontmoedigen dat bezoekers massaal gratis gaan parkeren in woonstraten. In dat geval zouden de bewoners parkeerplek tekort komen. In sommige straten is het nu al lastig om een plekje te vinden.

De dagen en tijden waarop je moet betalen lopen redelijk in de pas met de reguliere openingstijden van de winkels. Op straat geldt vaak een beperkte parkeerduur. Op sommige plekken kun je dagkaarten kopen. Het handigste is om in een parkeergarage te parkeren als je in het centrum van Roosendaal moet zijn. De drie meest gebruikte parkeergarages zijn de Nieuwe Markt, De Roselaar en De Biggelaar. De parking onder de Nieuwe Markt is het meest centraal gelegen.

Vliegen naar Roosendaal

Dankzij de nabijheid van Breda International Airport kun je in principe met het vliegtuig naar Roosendaal komen. Roosendalers hebben het overigens altijd nog over vliegveld Seppe in plaats van het pretentieuze Breda International Airport zoals het nu officieel heet. Wie op de kaart kijkt die ziet dat het vliegveld veel dichter bij Roosendaal dan bij Breda ligt. Het bedrijfsleven in Breda vond het belangrijk dat ze voor de internationale uitstraling een eigen luchthaven zouden hebben. De officiële naam van de luchthaven is sinds 20 juni 2019 Breda/Seppe Airport. Dat is de naam die door verkeersleidingen gebruikt wordt.

Seppe ligt op ongeveer acht kilometer rijden van het centrum van Roosendaal. Wie met zijn of haar privéjet of sportvliegtuig op Seppe aankomt die kan in ongeveer tien minuten met de taxi of gereedstaande auto naar het hart van Roosendaal rijden.

Met de boot naar Roosendaal

Roosendaal is prima bereikbaar over water. Roosendaal wordt via de Dintel, het Mark-Vliet-kanaal en het Volkerak verbonden met de Oosterschelde, die weer in verbinding staan met allerlei andere belangrijke waterwegen. Via de Nieuwe Roosendaalse Vliet vaar je aan de noordwestelijke kant de stad binnen. Je kunt doorvaren tot aan de rand van het centrum.

Vervoer in Roosendaal

In Roosendaal kun je je verplaatsen met je eigen voertuig zoals een auto, fiets of motor. Het centrum is compact. Je kunt je in de binnenstad eigenlijk het beste te voet verplaatsen. Roosendaal kent veel fietspaden waar fietsers gescheiden van de normale rijbaan kunnen fietsen. Qua openbaar vervoer zoek je in Roosendaal tevergeefs naar een tram of metro. Bussen en eventueel de taxi zijn de enige opties die de stad te bieden heeft qua openbaar vervoer. De bussen rijden ’s nachts niet, op een enkele uitzondering na zoals tijdens het carnavalsweekend. Alle buslijnen in Roosendaal stoppen in ieder geval bij het treinstation en bij het busstation bij winkelcentrum De Roselaar.