Toerisme in Roosendaal

Inwoners van Roosendaal zullen hun stad niet direct zien als een toeristische bestemming. Wie immers op stedentripsites gaat kijken die zal Roosendaal niet tussen Antwerpen, Amsterdam en Parijs zien staan als stedentripbestemming. Toch komen er jaarlijks vele duizenden toeristen naar Roosendaal. Vaak zijn het dagjesmensen die afkomen op outletmall Rosada, het winkelhart van Roosendaal, evenementen en recreatieve mogelijkheden zoals Indoor Skydive. Er zijn echter ook voldoende toeristen die samen met zakenreizigers ervoor zorgen dat de hotelkamers in Roosendaal goed gevuld worden. Ook liggen er rondom Roosendaal vrij veel campings, waarvan de campinggasten veelvuldig naar Roosendaal komen voor bezienswaardigheden, winkelen en uitgaan.
Hotels

Roosendaal telt een viertal hotels, waarvan er twee bij het station gelegen zijn: The Rosendale en Hotel Central. Deze twee hotels liggen aan het stationsplein en behoren beiden tot de viersterrencategorie. Uitgebreide horecagelegenheden, gratis wifi in het hele hotel en een receptie die 24 uur per dag bemand is horen bij de faciliteiten van beide hotels. In het centrum van Roosendaal ligt het driesterrenhotel Tongerlo. Dit hotel heeft geen eigen restaurant, maar is omgeven door restaurants en andere horecagelegenheden. Zodra je de deur uitloopt heb je alles wat je nodig hebt binnen enkele honderden meters van het hotel.

Het vierde hotel in Roosendaal is het Bastion Hotel. Dit driesterrenhotel ligt net buiten het stadscentrum, vlak bij de afrit van snelweg A58. Hier kun je je auto gratis parkeren (in tegenstelling tot de andere drie hotels. Het Bastion biedt alle basisfaciliteiten die je nodig hebt: een restaurant, een bar, fitness mogelijkheden en gratis wifi in het hele hotel.

Kamperen en B&B's

Roosendaal telt slechts één camping: Camping Zonneland. Deze ruim vijfhonderd staplaatsen tellende camping ligt ten zuiden van Roosendaal, in een bosrijke omgeving. Andere campings die binnen  de gemeentegrenzen liggen zijn Camping ’t Schouwke en natuurkampeerterrein Landgoed Ottermeer in Wouwse Plantage. In de directe omgeving van Roosendaal liggen nog een aantal andere campings zoals De Posthoorn in Rucphen, De Witte Plas in Schijf en Molencaten Park Bosbad Hoeven. Dit park is vooral geliefd vanwege het waterspeelpark Splesj.

Het aantal B&B’s in Roosendaal is erg beperkt. Een leuke B&B die net ten westen van de stad ligt is Bed & Breakfast Onder Zeil. In hun woonboerderij verhuren ze een ruime studio en in de tuin hebben ze vier luxe safaritenten staan. In woonkern Wouw kun je overnachten in Bed and Breakfast Wouw. Aan de oostelijke zijde van Roosendaal kun je overnachten in het sfeervolle B&B Filion’s Place. Het bos en de heide liggen hier vrijwel om de hoek.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Er is in en rond Roosendaal voldoende te zien en te doen. Hieronder vermelden we een aantal van de hoogtepunten van Roosendaal en omgeving.

Bos en heide
Houd je van wandelen in de natuur? Dan bof je in Roosendaal. Natuurgebied Visdonk en de Rucphense Heide zijn twee fraaie natuurgebieden waar je heerlijk kunt rondlopen en genieten van bossen en heide. Voor mountainbikers is er een uitdagende MTB-route aangelegd.

Designer Outlet Roosendaal
Tegenwoordig heeft outlet shopping center Rosada een officiële naam Designer Outlet Roosendaal, maar in de volksmond wordt vooral de oorspronkelijke naam Rosada nog gebruikt. Bij de Westpoort van Roosendaal ligt dit geliefde winkelcentrum waar bezoekers afkomen op merkkleding en andere producten die met tientallen procenten korting verkocht worden. Designer Outlet Roosendaal is uitgegroeid tot een ware publiekstrekker van Roosendaal. Vooral op zon- en feestdagen kan het erg druk zijn.

Tongerlohuys
De geschiedenis van de stad en de streek beleef je in het stadsmuseum dat gevestigd is in het Tongerlohuys. Het recent aangepaste museum laat je door middel van 5 Roosendaalse iconen zien hoe Roosendaal zich ontwikkeld heeft en welke onderdelen zo belangrijk zijn in de geschiedenis van de stad.

Het hele jaar skiën
In de omgeving van Roosendaal kun je het hele jaar door skiën. Enkele kilometers buiten Roosendaal, in het buurdorp Rucphen, staat Skidôme. Hier kun je op twee overdekte skibanen skiën of snowboarden. Als je wilt kun je via de locale skischool lessen nemen, zodat je eenmaal op de wintersport al de nodige beginselen hebt aangeleerd. De Skidôme is natuurlijk ook ideaal om je kennis weer wat op te frissen.

Indoor Skydive Roosendaal
Wil je voelen hoe skydiven aanvoelt, maar je wilt dat doen in een veilige gecontroleerde omgeving? Dan kun je dat beleven in de windtunnel van Indoor Skydive Roosendaal. Dit is een unieke ervaring die je nooit zult vergeten. De optie Virtual Reality maakt de hele belevenis nog gaver.

Indoor Skydive Roosendaal

Karten
Houd je van snelheid en uitdaging? Dan is karten een leuke activiteit. In Roosendaal zelf kun je op een normale kartbaan racen tegen je vrienden, familie en onbekenden. Kart Centre Roosendaal is een technische baan die zowel voor beginnende karters als voor wat meer ervaren karters geschikt is.
Een totaal andere ervaring biedt het zogenaamde ijskarten. Dit kun je beleven op de ijsbaan van IceKart Rucphen. Deze vind je bij de hierboven genoemde Skidôme.

Passage
Roosendaal behoort tot de weinige steden in Nederland die nog over een heuse winkelpassage beschikt. En wat voor één. De van oorsprong fantasieloze Passage is in 2005 omgetoverd in een bonte mix van een Venetiaanse sfeer met invloeden van Jugendstil en Art Deco. Of het glimmende en opvallende uiterlijk van deze overdekte winkelstraat mooi is en bij Roosendaal past, daar verschillen de meningen over. Feit is dat de stad met de Passage een opvallende eyecatcher heeft die veelvuldig gefotografeerd wordt.