Winkelen in Roosendaal

Winkelliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Roosendaal. Al jarenlang is Roosendaal een populaire plek voor mensen uit de regio maar ook uit België om te gaan winkelen. Dat gebeurt met name in de binnenstad, waar een drietal overdekte winkelcentra en een aantrekkelijke verzameling aan winkelstraten zorgen voor voldoende winkelplezier. Buiten het centrum zijn er twee grotere concentraties aan winkels: outlet shopping center Rosada in het westen en GoStores in het oosten. Op maandag is er nog de Roosendaalse algemene warenmarkt, die al decennia lang een begrip in de regio is. Het totaalpakket aan winkelmogelijkheden zorgt ervoor dat er in Roosendaal voor ieder wel wat wils is als je lekker wilt gaan winkelen.
Winkelen in de binnenstad

Als je lekker wilt gaan winkelen dan is de Roosendaalse binnenstad de meest geschikte plek daarvoor. Hier vind je het meest gevarieerde aanbod van winkels. Je mag De Roselaar als hart van winkelstad Roosendaal beschouwen. Dit overdekte winkelcentrum biedt een goede mix van ketens en een aantal lokale winkels. Het is vrij ruim en sfeervol opgezet. Vanuit de Roselaar kom je vanzelf terecht op het Roselaarplein en de Nieuwe Markt. Dit grote plein heeft aan alle zijden een aaneenschakeling van winkels. Aan de noordzijde zie je wat meer filialen van ketens en aan de zuidelijke galerij zitten vooral lokale ondernemers.

Roselaar

Aan de noordkant van de Nieuwe Markt zit de entree van De Passage. Dit overdekte winkelcentrum is vooral gevuld met leuke lokale winkels. Wie door de rijkelijk gedecoreerde glazen deuren naar binnen wandelt die zal ongetwijfeld onder de indruk zijn van het uiterlijk van De Passage. Een bonte mix van art nouveaux, neoclassicisme en veel kleur moeten je de indruk geven dat je ergens in Italië aan het shoppen bent. Feit is in ieder geval dat De Passage een unieke uitstraling heeft die wij nergens anders in Nederland tegengekomen zijn.

Aan de zuidkant van de passage kom je terecht in de Raadhuisstraat. Deze autovrije straat is niet de drukste maar wel de meest geliefde winkelstraat van Roosendaal. Hier zitten de leuke boetiekjes en speciaalwinkels waar je graag gaat snuffelen naar leuke accessoires, de nieuwste mode of andere mooie dingen. Aan de Passage zit een derde overdekt winkelcentrum: De Biggelaar. Momenteel staat dit winkelcentrum leeg. De kredietcrisis begin deze eeuw heeft daar een belangrijk aandeel in gehad.

Andere winkelstraten en -pleinen in Roosendaal zijn de Molenstraat, de Dokter Braberstraat, Tussen de Markten en de Markt. Eerlijkheidshalve moet gezegd worden dat de Markt, in Roosendaal ook wel Oude Markt genoemd, steeds minder winkels telt en nu vooral een horeca-functie heeft.

Markten

Regelmatig is het markt in Roosendaal. Op zaterdag vind de groente- en fruitmarkt plaats op de Nieuwe Markt. Deze markt die tot niet zo lang geleden altijd plaatsvond op de (Oude) Markt wordt in Roosendaal groentemarkt genoemd, maar naast groente en fruit kun je hier ook andere levensmiddelen kopen zoals kaas, eieren, noten, kipproducten en vis. De zaterdagmarkt begint om 8:30 uur en duurt tot 16:00 uur.

De maandagmarkt is een stuk groter. Iedere maandag, met uitzondering van feestdagen, vindt deze algemene warenmarkt plaats op de Nieuwe Markt en een deel van het Roselaarplein. In totaal staan hier ongeveer negentig kramen waar je van alles kunt kopen wat je op een markt verwacht. De kramen beginnen rond half negen in de ochtend met de verkoop van kleding, huishoudelijke artikelen, levensmiddelen en andere spullen. Tegen vieren beginnen de kramen met opruimen.

Markten

Designer Outlet Roosendaal

Roosendaal heeft zijn eigen outlet winkelcentrum, dat tegenwoordig de naam Designer Outlet Roosendaal draagt. In de volksmond wordt de naam Rosada nog volop gebruikt. Dat is de naam die de outlet shopping mall kreeg toen het in november 2006 zijn deuren opende. De overname door McArthurGlen in 2017 leidde tot de naamsverandering. McArthurGlen is eigenaar van verschillende Designer Outlets verspreid door Europa, de Verenigde Staten en Canada.

Designer Outlet Roosendaal of Rosada telt meer dan tachtig winkels waar je merkkleding, accessoires en andere merkartikelen kunt kopen met hoge kortingen. De gangbare kortingspercentages liggen tussen de 30 en 70 procent van de officiële adviesprijzen. Designer Outlet Roosendaal is zeven dagen per week geopend. Vooral op zondag kan het er druk worden.

Bij de komst stuitte Rosada nogal op wat tegenstand vanuit de winkeliers die in de binnenstad gevestigd zijn. Zij voorzagen oneerlijke concurrentie die voor flinke omzetdalingen zou kunnen zorgen voor de bestaande middenstand. Uiteindelijk bleek dit allemaal wel mee te vallen. Het gros van het publiek dat op Designer Outlet Roosendaal komt winkelen is afkomstig van (soms ver) buiten Roosendaal. De kans is groot dat deze klanten anders niet naar Roosendaal zouden komen om te winkelen.

GoStores

In het zuidoosten van Roosendaal vind je een winkelboulevard onder de naam GoStores. Dit winkelgebied bestaat uit twee delen aan weerszijden van de Rucphensebaan. Oorspronkelijk begon het met winkels aan de oostzijde van de weg die als Woonboulevard Roosendaal bekend stond. Na de uitbreiding aan de westelijke kant werd de naam in GoStores veranderd. Hier vind je vooral winkels op het gebied van wonen en huishouden. Of het voor toeristen een boeiende plek is om te winkelen dat weten wij niet. Feit is dat de Roosendalers zelf hier veelvuldig komen om allerlei benodigdheden aan te schaffen.

GoStores